piątek, 12 lutego 2016

Beziki białe


Co będzie potrzebne:

- cukier puder - 300 g
- białka jaja - 2
- szczypta soli
- mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka

Dodatkowo:
- papier do pieczenia

Białka ubijamy z solą na sztywno, bardzo powoli dodajemy cukier puder po łyżeczce (łyżeczka cukru - miksujemy i tak dalej). Ubijamy, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana. Na sam koniec dodajemy 1 płaską łyżkę maki ziemniaczanej, miksujemy całość jeszcze 5 minut.



Blachę do pieczenia wykładamy papierem, łyżeczką nakładamy malutkie bezy. 


Pieczemy je w nagrzanym piekarniku w temperaturze 120°C przez ok. 1.5 godziny.
Upieczone bezy pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz