niedziela, 21 lutego 2016

Nalewka francuska 44


Co będzie potrzebne:

- pomarańcza - 1 duża

- ziarna świeżo palonej kawy - 44 sztuki
- cukier - 44 łyżeczki
- spirytus 95% - 0,45 litra

- woda - 0,55 litra


Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. 
Robimy w niej nożem 44 nacięcia, w których umieszczamy ziarna kawy. 
Pomarańczę umieszczamy w słoju, zasypujemy cukrem.


Następnie zalewamy wodą i spirytusem i szczelnie przykrywamy. 


Macerujemy 44 dni od czasu do czasu potrząsając słojem.
Po tym czasie zlewamy nalew.


Pomarańczę wyjmujemy, przecinamy na pół i wyciskamy z niej sok.


Sok mieszamy ze zlanym nalewem. Następnie całość filtrujemy.


Przelewamy do butelek i pyszna nalewka gotowa. Nalewka jest bardzo słodka, pomarańczowa z delikatnie wyczuwalną nutką kawy.  Bon appétit!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz