Co będzie potrzebne:
- pomarańcza - 1 duża
- ziarna świeżo palonej kawy - 44 sztuki
- cukier - 44 łyżeczki
- spirytus 95% - 0,45 litra
- woda - 0,55 litra
Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem.
Robimy w niej nożem 44 nacięcia, w których umieszczamy ziarna kawy.
Pomarańczę umieszczamy w słoju, zasypujemy cukrem.
Następnie zalewamy wodą i spirytusem i szczelnie przykrywamy.
Macerujemy 44 dni od czasu do czasu potrząsając słojem.
Po tym czasie zlewamy nalew.
Pomarańczę wyjmujemy, przecinamy na pół i wyciskamy z niej sok.
Sok mieszamy ze zlanym nalewem. Następnie całość filtrujemy.
Przelewamy do butelek i pyszna nalewka gotowa. Nalewka jest bardzo słodka, pomarańczowa z delikatnie wyczuwalną nutką kawy. Bon appétit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz