- schab bez kości - 1 kg
- przyprawy: pieprz czarny, sól
- biała kiełbasa - 1 sztuka
- masło - 1 łyżka
Schab myjemy, odkrawamy tłuszcz, jeżeli jest.
W środku robimy nacięcie ostrym nożem. Wciskamy do otworu jedną surową białą kiełbasę.
Folię aluminiową smarujemy grubo masłem, posypujemy czarnym pieprzem i solą.
Na folii układamy nadziany schab.
Mocno zwijamy tworząc tak zwany cukierek.
Cukierek obsmażamy na patelni na odrobinie oleju z każdej strony, a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 220 C.
Upieczone mięsko pozostawiamy do ostygnięcia, zimne wyjmujemy z folii.
Schab na chlebek gotowy, jest soczysty, mięciutki, ładnie się kroi. Nie ma jak własnoręcznie przygotowana wędlinka. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz