Co będzie potrzebne:
- mielone mięso wieprzowe - 500 dkg
- kapusta włoska - 1 duża główka
- cebula - 1 duża sztuka
- czosnek - 6 małych ząbków
- marchew - 1 duża sztuka
- ryż - jedna torebka
- koncentrat pomidorowy - 200 ml
- przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz,
- olej do smażenia
Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni na złoty kolor.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Czosnek obieramy i też drobno siekamy.
Mielone mięso przekładamy do miski. Mieszamy dokładnie z ostudzonym ryżem, cebulką, czosnkiem i przyprawami.
Kapustę obieramy z pierwszych liści, wkładamy do dużego garnka z wrzątkiem i zaparzamy ją.
W pojedyncze liście nakładamy łyżkę farszu mięsnego.
I zwijamy ładne gołąbki.
Teraz na dno dużego garnka układamy pierwsze liście zdjęte z kapusty, na nie kładziemy ciasno gołąbki.
Posypujemy całość marchewką.
I przykrywamy jeszcze jednym liściem. Całość zalewamy wodą, przyprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 1,5 godziny. W połowie czasu dodajemy koncentrat pomidorowy.
Gołąbki najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniaczkami polanymi sosem. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz