Co będzie potrzebne:
- schab bez kości - 1 kg
- przyprawy: majeranek, pieprz czarny, papryka słodka, sól
- morele i śliwki suszone - około 20 sztuk
Schab myjemy, odkrawamy tłuszcz, jeżeli jest.
Schab rozkrawamy tworząc jeden cienki płat mięsa.
Posypujemy go obficie przyprawami.
Na mięsie układamy suszone morele i śliwki.
Wszystko ściśle zawijamy, roladę owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na całą noc.
Mięso zawinięte w folię wkładamy na naczynia żaroodpornego lub wysokiej blaszki. Do połowy wysokości mięsa wlewamy wody. Pieczemy tak roladę bez przykrycia w temperaturze 200 C około godziny.
Dopiero po ostudzeniu odwijamy z folii i kroimy na cienkie plasterki. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe.
jaka piekna :) moja ulubiona wędlina :) fantastyczna;)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda i smakuje, lubię połączenie owoców z mięsem. Polecam.
OdpowiedzUsuń