niedziela, 1 lutego 2015

Śledzie mocno cytrynowe


Co będzie potrzebne: 

- cebula - 2 - 3 sztuki sztuki
- śledzie matiasy - 4 płaty
- cytryna - 1 sztuka
- ziele angielskie, liść laurowy
- olej



Cebulę obieramy z łupinek, kroimy na pół i w piórka. 


Płaty śledziowe kroimy w paski. 


Cebulę myjemy, kroimy w cienkie plasterki.


Do słoika wkładamy warstwami: pokrojoną cebulę, przyprawy, śledzie, cytrynę. Warstwy powtarzamy, aż do zapełnienia słoika.




Wszystko zalewamy olejem, dociskamy widelcem w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Słoik zakręcamy. Odstawiamy do lodówki. 

Śledzie są gotowe po 2 dniach. Mocno cytrynowe śledzie polecam dla miłośników kwaśnych smaków. SMACZNEGO.

Stopień trudności:  łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz