Co będzie potrzebne:
- cebula - 2 - 3 sztuki sztuki
- śledzie matiasy - 4 płaty
- cytryna - 1 sztuka
- ziele angielskie, liść laurowy
- olej
Cebulę obieramy z łupinek, kroimy na pół i w piórka.
Płaty śledziowe kroimy w paski.
Cebulę myjemy, kroimy w cienkie plasterki.
Do słoika wkładamy warstwami: pokrojoną cebulę, przyprawy, śledzie, cytrynę. Warstwy powtarzamy, aż do zapełnienia słoika.
Wszystko zalewamy olejem, dociskamy widelcem w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Słoik zakręcamy. Odstawiamy do lodówki.
Śledzie są gotowe po 2 dniach. Mocno cytrynowe śledzie polecam dla miłośników kwaśnych smaków. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz