niedziela, 1 lutego 2015

Kruche ciasteczka ze słodkim nadzieniem na Walentynki :)


Co będzie potrzebne: 

- masło - 1  kostka
- mąka - 3 szklanki
- cukier puder - 3 łyżki
- jajka  - 5 sztuk
- proszek do pieczenia - 2  łyżeczki
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- dżem owocowy - kilka łyżek


Dodatkowo:
- papier do pieczenia

Twarde masło kroimy w kostkę, zagniatamy z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i wanilinowym i 5 żółtkami z jaj. Jak ciasto będzie za sypkie, można dodać łyżkę gęstej śmietany.


Wyrobione ciasto wkładamy do torebki foliowej i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Ciasto możemy przygotować sobie kilka dni wcześniej.


Schłodzone ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich cienko wałkujemy. Wycinamy ciasteczka. Będzie potrzebna foremka w kształcie koła i mniejsza w kształcie serduszka.


Połowę kółek zostawiamy w całości, a w połowie wycinamy serduszka.



Ciasteczka składamy, a w dziurkę nakładamy odrobinę owocowego dżemu. Przekładamy na papier do pieczenia.


Ciasteczka pieczemy w 200 C około 15 minut. Upieczone wyjmujemy z piekarnika, studzimy. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe i szybciutkie ciasteczka, bardzo kruche i słodziutkie.






3 komentarze:

  1. rzeczywiście na Walentynki jak znalazł! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Łoł, wyglądają słodko :). Na pewno upiekę, dla swojego męża będzie zadowolony :). A pozostając w klimacie walentynek, to znalazłam takie walentynkowe przepisy . Polecam i pozdrawiam :).
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie najbardziej zadowolona była córka, cały czas się dopytywała jak ja zrobiłam te serduszka :)

    OdpowiedzUsuń