Ostatnio robiłam Mielone drobiowe olbrzymy z tego samego mięsa przygotowałam pulpeciki zawijane w plastrach cukinii. Polecam.
Co będzie potrzebne:
Składniki na pulpety:
- mielone mięso z indyka - 500 dkg (porcja na kotlety i pulpeciki)
- jaja- 2 sztuki
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gotowa przyprawa do mięsa mielonego
- kajzerka - 1 sztuka
- woda przegotowana - 1 szklanka
- olej do smażenia
- bułka tarta - 1 szklanka
Składniki na beszamel:
- masło - 3 łyżki
- mąka - 3 łyżki
- mleko - 1 szklanka
- woda z rozpuszczoną kostką rosołową - 1 szklanka
- przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- cukinia - 1 średnia
- ser żółty - 10 dkg
Mielone mięso przekładamy do miski.
Dodajemy pieprz czarny, sól, majeranek i gotową przyprawę do mięsa mielonego.
Dodajemy również 2 całe jajka i odciśniętą kajzerkę namoczoną wcześniej w wodzie.
Ręką dokładnie wszystko mieszamy.
Cukinię myjemy, obieraczką do warzyw wykrawamy cienkie plasterki.
Przygotowujemy sos.
Na dużej patelni rozpuszczamy masło, stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając. Jak składniki się połączą patelnię zdejmujemy z ognia. Cały czas mieszając dodajemy mleko, a potem wodę z kostką rosołową. Następnie stawiamy patelnię z powrotem na ogień i wciąż mieszając doprowadzamy sos do wrzenia. Przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu i gałki. Zmniejszamy ogień i gotujemy 2 minuty, aż sos będzie gładki i gęsty.
Do naczynia na dno wkładamy warstwę sosu beszamelowego.
Każdy pulpecik zawijamy z plaster cukinii i układamy na sosie jeden obok drugiego.
Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 C, zapiekamy 30 minut.
Podajemy gorące jako samodzielne danie. SMACZNEGO.
Stopień trudności: danie czasochłonne ale łatwe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz