Co będzie potrzebne:
- papryczki małe słodkie - u mnie po 10 sztuk żółtych i pomarańczowych
- mielone mięso wieprzowe - 600 dkg
- jaja- 1 sztuka
- cebula - 2 sztuki
- pieczarki - 4 duże sztuki
- przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego, majeranek
- olej do smażenia
Farsz z mięsa mielonego do papryczek:
Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni na złoty kolor.
Pieczarki płuczemy, tarkujemy na tarce na grubych oczkach, podsmażamy na odrobinie oleju.
Papryczki myjemy, z dwóch wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę.
Smażymy na oleju aż troszkę zmiękną.
Mielone mięso przekładamy do miski.
Dodajemy do niego 1 całe jajko i przyprawy.
Dodajemy również podsmażone pieczarki, cebulkę i paprykę. Mięso z dodatkami dokładnie wyrabiamy ręką. Farsz gotowy.
Z pozostałych słodkich papryczek odcinamy górne części, usuwamy gniazda nasienne.
Papryczki nadziewamy farszem.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Papryczki zapiekamy w piekarniku w temperaturze 220 C około 30 minut.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz