niedziela, 22 lutego 2015

Małe kolorowe papryczki nadziewane mięsem mielonym


Co będzie potrzebne: 

- papryczki małe słodkie - u mnie po 10 sztuk żółtych i pomarańczowych
- mielone mięso wieprzowe - 600  dkg
- jaja- 1 sztuka
- cebula - 2 sztuki
- pieczarki - 4 duże sztuki
- przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego, majeranek
- olej do smażenia


Farsz z mięsa mielonego do papryczek:
Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni na złoty kolor.



Pieczarki płuczemy, tarkujemy na tarce na grubych oczkach, podsmażamy na odrobinie oleju.


Papryczki myjemy, z dwóch wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę.


Smażymy na oleju aż troszkę zmiękną.


Mielone mięso przekładamy do miski.


Dodajemy do niego 1 całe jajko i przyprawy. 



Dodajemy również podsmażone pieczarki, cebulkę i paprykę. Mięso z dodatkami dokładnie wyrabiamy ręką. Farsz gotowy.


Z pozostałych słodkich papryczek odcinamy górne części, usuwamy gniazda nasienne.


Papryczki nadziewamy farszem.


Przekładamy  do naczynia żaroodpornego.


Papryczki zapiekamy w piekarniku w temperaturze 220 C około 30 minut.


Gorące podajemy jako przekąskę, lub z dodatkami jako danie obiadowe. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz