- kurczak - około 1.5 kilo
- pieczarki drobne - 30 dkg
- olej - 2 łyżki stołowe- przyprawy: pieprz ziołowy, curry, czosnek, majeranek
Kurczaka dokładnie myjemy w zimnej wodzie, osuszamy, smarujemy z każdej strony olejem. Posypujemy przyprawami, też w środku. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego w całości.
Pieczarki myjemy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, na gorący tłuszcz wrzucamy pieczarki i smażymy na złoty kolor.
Do kurczaka wkładamy podsmażone pieczarki.
Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy 45 minut w temperaturze 200 C. Po tym czasie otwieramy naczynie i pieczemy jeszcze 25 minut.
Kurczaczek wyszedł idealnie, soczysty z chrupiącą skórką.
Gorącego kurczaka porcjujemy i podajemy z dodatkami na obiad. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe
WŁASNIE ROBIE
OdpowiedzUsuń