niedziela, 1 lutego 2015

Mielone drobiowe olbrzymy


Co będzie potrzebne: 

- mielone mięso z indyka - 500  dkg
- jaja- 2 sztuki
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gotowa przyprawa do mięsa mielonego
- kajzerka - 1 sztuka
- woda przegotowana - 1 szklanka
- olej do smażenia
- bułka tarta - 1 szklanka

W garnku w szklance przegotowanej wody namaczamy kajzerkę.
Mielone mięso przekładamy do miski.


Dodajemy pieprz czarny, sól, majeranek i gotową przyprawę do mięsa mielonego. 


Dodajemy również 2 całe jajka i odciśniętą kajzerkę namoczoną wcześniej w wodzie.


Ręką dokładnie wszystko mieszamy. 


Z tak przygotowanego mięsa formujemy duże kotlety (u mnie prawie wielkości dłoni).  



Obtaczamy je w tartej bułce i wkładamy na rozgrzany tłuszcz.



Smażymy z obu stron na złoty kolor.


Usmażone kotlety przekładamy do garnka, podlewamy pozostałym tłuszczem ze smażenia i odrobiną wody. Kotlety dusimy około 15 minut (robię to ze względu na ich wielkość, żeby nie były surowe w środku). 

Kotlety mielone są bardzo smaczne, delikatne. Podałam je z gotowanymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.  SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz