Co będzie potrzebne:
- makaron gruby (u mnie rurki) - 300 g
- kalafior, fasolka szparagowa - po pół kilo
- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 1 sztuka
- seler - 1/2
- cebula - jedna sztuka
- por - 1/2
- pomidor - 3 sztuki
- udka z kurczaka - 2 sztuki
- sól, pieprz czarny ziarnisty
- liść laurowy, ziele angielskie
- warzywko - lub podobna przyprawa
- sól
Udka z kurczaka myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, odrobinę solimy, wsypujemy 1 dużą łyżkę przyprawy warzywnej. Gotujemy.
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy, marchew i pietruszkę kroimy w plasterki i wkładamy do garnka z mięsem i przyprawami. Cebulę, por i seler wrzucamy do wody w całości.
Dodajemy kalafior podzielony na różyczki.
Dodajemy zieloną fasolkę szparagową przeciętą na pół.
Pomidory myjemy, zaparzamy, obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy.
Makaron gotujemy oddzielnie w osolonej wodzie.
Zupę gotujemy na małym ogniu około godziny.
Po tym czasie wyławiamy z zupy cebulę, seler, por, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i wyrzucamy. Dodajemy ugotowany makaron. Jak tylko kluski się zagrzeją, zupę przelewamy do miseczek i podajemy. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz