Co będzie potrzebne:
- ziemniaki - 8 sztuk małych
- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - jedna sztuka
- por - kilka łodyg
- koperek świeży - 1 pęczek
- sól, pieprz ziarnisty,
- liść laurowy, ziele angielskie
- lubczyk - u mnie kilka łodyg (może być suszony)
- kostka rosołowa i wołowa - po 1 sztuce
- śmietana 18% - 200 ml
Do pulpecików:
- mielone mięso wieprzowe - 30 dkg
- jajko- 1 sztuka
- przyprawy: sól, pieprz
- koperek świeży
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy.
Marchew i pietruszkę kroimy z plasterki. Cebulę, seler i por wrzucamy do wody w całości. Dodajemy przyprawy.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do zupy.
Całość gotujemy około godziny.
W tym czasie przygotowujemy pulpeciki.
Mielone mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, drobno pokrojony koperek i przyprawy. Ręką dokładnie wszystko mieszamy.
Dłonie smarujemy odrobiną oleju (wtedy mięso nie będzie się przyklejać do rąk), z gotowego mięsa robimy malutkie kulki, wielkości orzecha włoskiego.
Z garnka z zupą wyjmujemy cebulę, seler, por, liście laurowe i to czego nie lubimy. Do czystego wywaru z ziemniakami, marchewką i pietruszką wrzucamy pulpeciki i cały drobno posiekany pęczek koperku. Gotujemy całość jeszcze 20 minut.
Gotową zupę zaprawiamy śmietaną i gotowe. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz