poniedziałek, 10 listopada 2014

Cukinia - talarki nadziewane mięsem


Co będzie potrzebne: 
- cukinie - 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
- mięso mielone wieprzowe - 0.3 kg
- ser żółty - tarkowany - 10 dkg
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, przyprawa do mięsa mielonego

Cukinie myjemy w zimnej wodzie.


Kroimy na grube plastry, tak około 2 centymetrowe i delikatnie wydrążamy środki.


Miąższ wyjęty ze środka kroimy na mniejsze kawałki. Będzie on nam później potrzebny.


Cebulę obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor.


Mięso mielone przekładamy na patelnię.



Przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i podsmażamy ciągle mieszając. Do podsmażonego mięsa dokładamy usmażoną cebulę i rozdrobnione środki z cukinii.



Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze 10 minut. Farsz gotowy.

Wydrążone talarki z cukinii układamy na talerzu, napełniamy je wcześniej usmażonym farszem. 




Talarki przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem. Cukinie zapiekamy w piekarniku 30 minut. Temperatura 200 C.

Ciepłe podajemy jako przekąskę lub samodzielne danie.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz