- kapusta kiszona - 0,5 kg
- grzyby suszone - kilka sztuk
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty - kilka sztuk wszystkiego
Golonki myjemy w zimnej wodzie.
Kapustę kiszoną kroimy troszkę drobniej.
Do szybkowara wkładamy kiszoną kapustę, golonkę, przyprawy i suszone grzyby.
Wszystko zalewamy wodą, ale tylko tak żeby przykryć składniki.
Szybkowar zamykamy, stawiamy na ogień, jak zacznie syczeć, zmniejszamy ogień (u mnie do 3) i gotujemy golonki jedną godzinę.
Gotowe golonki podajemy z gotowanymi ziemniakami, lub tylko z kapustką, która wyszła przepysznie. Golonki rozpływały się w ustach, były mięciutkie. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
PYSZNOŚCI
OdpowiedzUsuńNie każdy lubi ten rodzaj mięsa ze skórką, dla mnie to też jest pyszność :)
OdpowiedzUsuńWyśmienite polecam.
OdpowiedzUsuń