poniedziałek, 17 listopada 2014

Golonka gotowana w kapuście kiszonej


Co bę
dzie potrzebne:


- golonka bez kości - 3 sztuki
- kapusta kiszona - 0,5 kg
- grzyby suszone - kilka sztuk
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty - kilka sztuk wszystkiego


Golonki myjemy w zimnej wodzie. 


Kapustę kiszoną kroimy troszkę drobniej.


Do szybkowara wkładamy kiszoną kapustę, golonkę, przyprawy i suszone grzyby.


Wszystko zalewamy wodą, ale tylko tak żeby przykryć składniki.
Szybkowar zamykamy, stawiamy na ogień, jak zacznie syczeć, zmniejszamy ogień (u mnie do 3) i gotujemy golonki jedną godzinę.

Gotowe golonki podajemy z gotowanymi ziemniakami, lub tylko z kapustką, która wyszła przepysznie. Golonki rozpływały się w ustach, były mięciutkie. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe






3 komentarze: