poniedziałek, 10 listopada 2014

Bakłażan - talarki nadziewane mięsem


Co będzie potrzebne: 
- bakłażan - 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
- mięso mielone wieprzowe - 0.3 kg
- ser mozzarella - tarkowany - 10 dkg
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, przyprawa do mięsa mielonego

Bakłażana myjemy w zimnej wodzie.


Kroimy na grube plastry, tak około 2 centymetrowe i delikatnie wydrążamy środki.



Bakłażana solimy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie płuczemy, wtedy jest gotowy do faszerowania.
Cebulę obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor.


Mięso mielone przekładamy na patelnię.



Przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i podsmażamy. Do podsmażonego mięsa dokładamy wcześniej usmażoną cebulkę. Po 10 minutach duszenia farsz jest gotowy.


Wydrążone talarki z bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym, napełniamy je wcześniej usmażonym farszem. 


Talarki posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku 30 minut. Temperatura 200 C.
Ciepłe podajemy jako przekąskę lub samodzielne danie.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz