Co będzie potrzebne:
- żołądki z kurczaka - 500 g
- cebula - 500 g
- czosnek - 3 ząbki
- papryczka chili - 1 sztuka
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz czarny ziarnisty, sól
- mąka do zagęszczenia sosu - 1 łyżeczka
- olej do smażenia
Żołądki dokładnie myjemy i oczyszczamy z błon i chrząstek. Kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podobnie postępujemy z czosnkiem.
Cebulę i czosnek smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor.
Papryczkę chili myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, kroimy w drobniutką kostkę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy żołądki i obsmażamy je na złoto z każdej strony.
Rumiane żołądki przekładamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy 20 minut.
Po tym czasie do żołądków dodajemy wcześniej przygotowaną cebulę z czosnkiem i ostrą papryczkę. Gotujemy, aż żołądki będą miękkie. W razie potrzeby podlewamy wodą. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i majerankiem.
Jeżeli sos jest za rzadki, albo po prostu lubicie gęste sosy można go zagęścić mąką. W tym celu mieszamy w kubku łyżeczkę mąki z odrobiną wody. Jak mąka połączy się z wodą dodajemy do kubka odrobinę płynu z garnka, mieszamy, a potem zawartość kubka przelewamy do garnka. Dokładnie mieszamy i gotujemy całość jeszcze około 10 minut.
Taki gulasz z żołądków to mój smak dzieciństwa. Całej mojej rodzinie smakował i postanowiłam, że będę go robić częściej. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz