poniedziałek, 17 listopada 2014

Cukinia - chrupiące placuszki


Co będzie potrzebne: 

- cukinia - 2 sztuki
- jajko - 2 sztuki
- czosnek - trzy ząbki
- koperek - 1 pęczek
- mąka - 1/2 szklanki
- pieprz czarny - szczypta
- olej - 4 łyżki do smażenia

Do dekoracji: gęsta śmietana, wędzony łosoś.

Cukinię myjemy, tarkujemy na grubych oczkach razem ze skórą .


Cukinię mocno odciskamy.


Do miski wybijamy jajka a czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę.


Do cukinii dodajemy jajka, mąkę, czosnek i czarny pieprz najlepiej świeżo - mielony.


Wszystko razem dokładnie mieszamy, dodajemy również pokrojony drobno koperek.


Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy małe placuszki, z obu stron na złoty kolor.


Jeszcze ciepłe placki dekorujemy gęstą śmietaną i wędzonym łososiem. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz