Co będzie potrzebne:
- cukinia - 2 sztuki
- jajko - 2 sztuki
- czosnek - trzy ząbki
- koperek - 1 pęczek
- mąka - 1/2 szklanki
- pieprz czarny - szczypta
- olej - 4 łyżki do smażenia
Do dekoracji: gęsta śmietana, wędzony łosoś.
Cukinię myjemy, tarkujemy na grubych oczkach razem ze skórą .
Cukinię mocno odciskamy.
Do miski wybijamy jajka a czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę.
Do cukinii dodajemy jajka, mąkę, czosnek i czarny pieprz najlepiej świeżo - mielony.
Wszystko razem dokładnie mieszamy, dodajemy również pokrojony drobno koperek.
Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy małe placuszki, z obu stron na złoty kolor.
Jeszcze ciepłe placki dekorujemy gęstą śmietaną i wędzonym łososiem. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz