niedziela, 9 listopada 2014

Zupa - krem z brokuła


Co będzie potrzebne: 

- wywar warzywno - drobiowy - 2 litry  (u mnie rosół z poprzedniego dnia)
- brokuł - 1 duży, lub dwa małe
- ziemniaki - 2 duże
- pieprz czarny świeżo mielony 
- sól - szczypta
- śmietana 30% - 100 g
 
Na grzanki:
- chleb tostowy - 5 kromek
- masło - 1 łyżka


Brokuły myjemy, dzielimy na różdżki.


Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobniejszą kostkę.


Do garnka wlewamy wywar warzywno - drobiowy. Podgrzewamy, dodajemy do niego ziemniaki i brokuły. Gotujemy całość około 30 minut. 


Zupę zestawiamy z ognia, pozwalamy jej przestygnąć. Letnią miksujemy na delikatny krem. Doprawiamy odrobiną soli. 


Kromki chleba tostowego kroimy w drobną kostkę.


Na patelni rozgrzewamy masło, chlebek smażymy na złoty kolor.


Zupę jeszcze raz podgrzewamy na małym ogniu, na sam koniec dodajemy słodkiej śmietany. Zupę przelewamy do miseczek.



Do każdej wsypujemy porcję grzanek. Podajemy gorącą. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz