- cebule - 1 duża
- keczup - 3 łyżki
- przecier pomidorowy - 300 g
- ser mozzarella tarkowany - 100 g
- masło - 2 łyżki - do obsmażenia mięsa
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, suszona bazylia
Mięso z kurczaka myjemy w zimnej wodzie. Kurczaka posypujemy z każdej strony solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i bazylią.
Na dużej patelni roztapiamy 2 łyżki prawdziwego masła. Na gorący tłuszcz kładziemy części z kurczaka i obsmażamy na złoty kolor z obu stron.
Usmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Cebulę obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na tym samym tłuszczu na którym smażył się kurczak.
Do garnka wlewamy przecier pomidorowy i 3 łyżki keczupu. Podgrzewamy często mieszając.
Następnie do sosu dodajemy usmażoną wcześniej cebulę.
I ser.
Całość podgrzewamy do połączenia się składników.
Przygotowany sos wylewamy na mięso.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy godzinę.
Kurczak smakował wyśmienicie, z wierzchu chrupiący a w środku soczysty. Polecam i życzę smacznego.
Stopień trudności: łatwe
wygląda bardzo apetycznie i pewnie w smaku też bosko:) kolejna propozycja na obiad dla moich głodomorów
OdpowiedzUsuńRobiłam go po raz pierwszy, ale na pewno powtórzę jak przyjdą znajomi, mamy już taki zwyczaj, że zawsze robimy coś nowego.
OdpowiedzUsuń