Co będzie potrzebne:
- papryka czerwona, żółta, zielona - po 1 sztuce
- cebula - 3 duże sztuki
- pieczarki - 30 dkg
- olej - 1 łyżka
- ryż - jedna torebka - 100 g
- sól i czarny pieprz
Paprykę przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne, myjemy w zimnej wodzie.
Umyte papryki kroimy w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wrzucamy kolorowe papryczki i smażymy aż zmiękną.
Podsmażone przekładamy do miski.
Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w kosteczkę i obsmażamy na patelni na złoty kolor.
Pieczarki myjemy, również kroimy z drobną kostkę i obsmażamy na patelni.
Gotowe dokładamy do miski z papryką i cebulą.
Torebkę ryżu wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 15 minut do miękkości. Ugotowany ryż przekładamy do warzyw. Całość przyprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Sałatkę przed podaniem przekładamy na patelnię i chwilę przesmażamy, najlepiej smakuje na gorącą z kromką chleba. SMACZNEGO
Stopień trudności: bardzo łatwe
sałatka pyszna
OdpowiedzUsuńUlubiona sałatka mojego taty, zawsze jak przyjeżdża to musi pojawić się na stole :)
OdpowiedzUsuń