poniedziałek, 6 października 2014

Sałatka paprykowo - cebulowo - pieczarkowa na ciepło

Co będzie potrzebne: 

- papryka czerwona, żółta, zielona - po 1 sztuce
- cebula - 3 duże sztuki
- pieczarki - 30 dkg
- olej - 1 łyżka
- ryż - jedna torebka - 100 g
- sól i czarny pieprz

Paprykę przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne, myjemy w zimnej wodzie.


Umyte papryki kroimy w drobną kosteczkę.




Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wrzucamy kolorowe papryczki i smażymy aż zmiękną.


Podsmażone przekładamy do miski.
Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w kosteczkę i obsmażamy na patelni na złoty kolor.



Cebulę przekładamy do miski z papryką.
Pieczarki myjemy, również kroimy z drobną kostkę i obsmażamy na patelni.



Gotowe dokładamy do miski z papryką i cebulą.
Torebkę ryżu wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 15 minut do miękkości. Ugotowany ryż przekładamy do warzyw. Całość przyprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie mieszamy. 
Sałatkę przed podaniem przekładamy na patelnię i chwilę przesmażamy, najlepiej smakuje na gorącą z kromką chleba. SMACZNEGO
Stopień trudności: bardzo łatwe


2 komentarze:

  1. sałatka pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. Ulubiona sałatka mojego taty, zawsze jak przyjeżdża to musi pojawić się na stole :)

    OdpowiedzUsuń