- cebula duża - 2 sztuki
- gorczyca - 1 torebka - 20 g
- ziele angielskie - 1 torebka - 20 g
Na zalewę:
- ocet 10 % - jedna szklanka
- sól - 1.5 łyżki
- cukier - 2 szklanki
- przyprawa curry - 3 łyżki
- woda - 1 litr
Ogórki myjemy w zimnej wodzie. Możemy je w niej zostawić nawet na kilka godzin do namoczenia.
Umyte ogórki obieramy ze skóry, przekrawamy na pół, większe na ćwiartki.
Do każdego dużego słoika na dno kładziemy gruby plaster cebuli, kilka ziaren ziela angielskiego i łyżeczkę gorczycy.
Ogórki ciasno układamy w słoikach.
Gotujemy zalewę.
Do dużego garnka wlewamy litr wody, szklankę octu, wsypujemy 2 szklanki cukru, 1.5 łyżki soli i 3 łyżki przyprawy curry. Całość pozostawiamy na ogniu do zagotowania i rozpuszczenia się cukru.
Gotową zalewę wlewamy do słoików z ogórkami tak żeby je przykryć. Słoiki gotujemy w dużym garnku 6 minut od zagotowania się wody.
Po wyjęciu z garnka przekręcamy ogórki do góry dnem i zastawiamy je w takiej pozycji do ostygnięcia.
Po tygodniu ogórki są gotowe do jedzenia.
Ogóreczki smakują fajnie, są lekko słodkie a zarazem ostre, twarde, mięsiste. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz