- cebula duża - 2 sztuki
- gorczyca - 1 torebka - 20 g
- ziele angielskie - 1 torebka - 20 g
Na zalewę:
- ocet 10 % - jedna szklanka
- sól - 1.5 łyżki
- cukier - 2 szklanki
- przyprawa curry - 3 łyżki
- woda - 1 litr
Ogórki myjemy w zimnej wodzie. Możemy je w niej zostawić nawet na kilka godzin do namoczenia.
Umyte ogórki przekrawamy na pół, większe na ćwiartki.
Do każdego dużego słoika na dno kładziemy gruby plaster cebuli, kilka ziaren ziela angielskiego i łyżeczkę gorczycy.
Ogórki ciasno układamy w słoikach.
Gotujemy zalewę.
Do dużego garnka wlewamy litr wody, szklankę octu, wsypujemy 2 szklanki cukru, 1.5 łyżki soli i 3 łyżki przyprawy curry. Całość pozostawiamy na ogniu do zagotowania i rozpuszczenia się cukru.
Gotową zalewę wlewamy do słoików z ogórkami tak żeby je przykryć. Słoiki gotujemy w dużym garnku, 10 minut od zagotowania się wody. Po tygodniu są gotowe do jedzenia.
Ogóreczki smakują fajnie, są lekko słodkie a zarazem ostre, twarde, mięsiste. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz