piątek, 29 listopada 2013

Zrazy z karkówki z wędzonym boczkiem, kolorową papryką i ogórkiem kiszonym


Co będzie potrzebne

- karkówka wieprzowa - 1 kg
- musztarda pikantna grillowa - 1 słoik - 200 g
- papryka konserwowa żółta i czerwona - ja miałam swoją własnej roboty - po 1 połówce
- ogórek kiszony - 3 sztuki
- boczek wędzony - 10 plastrów
- cebula - 1 sztuka
- mąka - 100 g
- olej do smażenia


Karkówkę myjemy, kroimy na plastry grubości około 1 cm.


Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem, jak najcieniej się da.


Ogórka kiszonego kroimy na ćwiartki, paprykę konserwowa kroimy w grubsze paski.


Boczek wędzony surowy najlepiej kupić już cieniutko pokrojony w plasterki.


Na deskę kładziemy jeden plaster karkówki cienko rozbity tłuczkiem. Plaster ten smarujemy musztardą grillową pikantną. Kładziemy na niej plaster wędzonego boczku, na nim kawałek ogórka, papryczki, cebulki w półplasterkach.


Tak przygotowany kotlet zwijamy i spinamy wykałaczką.


Zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni.


Jeszcze ciepłe przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku przez godzinę w temperaturze 230 C.


SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





4 komentarze:

  1. Pieczemy pod przykryciem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja piekłam pod przykryciem, dopiero 15 minut przed końcem zdjęłam przykrywkę, żeby zrazy się przyrumieniły. Życzę smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się bardzo smakowicie, aż ślinka cieknie!

    Zachęcamy też do spróbowania naszych dań w http://zajazdkruszwica.pl.

    OdpowiedzUsuń