wtorek, 26 listopada 2013

Sałatka z paluszków krabowych, jajka, świeżego ogórka i makaronu ryżowego


Co będzie potrzebne: 

- ogórek zielony świeży - 1 sztuka
- jajka - 4 sztuki
- paluszki krabowe - surimi - 200 g
- koperek świeży - 1 pęczek
- makaron ryżowy Vermicelli - 100 g
- majonez - 2 łyżki
- pieprz czarny mielony
- sól - pół łyżeczki

Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski.


Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu obieramy ze skorupek, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ogórka.


Paluszki  krabowe wyjmujemy z opakowania, również kroimy w drobną kostkę, staramy się, aby wszystkie składniki były pokrojone w podobną wielkości kostkę. Paluszki przekładamy do miski. 


Koperek płuczemy w zimnej wodzie, siekamy drobniutko, dodajemy do pozostałych składników.


Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy przez 4-5 minuty. Po tym czasie odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Gotowy makaron wykładamy na deskę i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy na pozostałych składników sałatki. 



Całość przyprawiamy czarnym pieprzem, dodajemy dwie łyżki majonezu i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki, najlepiej smakuje po paru godzinach, można ją przygotować dzień wcześniej. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz