niedziela, 17 listopada 2013

Kluski śląskie z cebulką i boczkiem


Co będzie potrzebne: 

- ziemniaki - 1 kg
- jajko - 1 sztuka
- mąka - około jednej szklanki
- boczek wędzony surowy - 20 dkg
- cebula - 2 sztuki
- sól - pół łyżeczki
- olej - 1 łyżka


Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przecedzamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ziemniaki tłuczemy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę. Masę ziemniaczaną przekładamy do miski.



Z miski wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę. Dodajemy jedno surowe jajko i wyjęte z miski wcześniej ziemniaki. 



Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę.


Z masy ziemniaczanej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i w każdej z nich robimy wgłębienie palcem.


Surowe kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 7 minut.


Gotowe kluski odcedzamy, przekładamy na talerz i podajemy jeszcze gorące, najczęściej jako dodatek do mięsa. Smacznego.




Ja swoje kluski dziś na obiad podałam z cebulką i boczkiem.

Wędzony surowy boczek kroimy w paseczki. Cebulę w drobną kostkę.


Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący tłuszcz wkładamy pokrojony boczek z cebulą. Wszystko razem smażymy do zrumienienia. 


Chrupiącym boczkiem posypujemy jaszcze ciepłe kluski śląskie. Smacznego.
Stopień trudności: łatwe



Kluski śląskie wspaniale smakują też z sosem mięsnym od pieczeni albo z gulaszem. To taka inna moja wariacja na temat klusek :) SMACZNEGO.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz