Co będzie potrzebne:
- ziemniaki - 1 kg
- jajko - 1 sztuka
- mąka - około jednej szklanki
- boczek wędzony surowy - 20 dkg
- cebula - 2 sztuki
- sól - pół łyżeczki
- olej - 1 łyżka
Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przecedzamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ziemniaki tłuczemy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę. Masę ziemniaczaną przekładamy do miski.
Z miski wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę. Dodajemy jedno surowe jajko i wyjęte z miski wcześniej ziemniaki.
Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę.
Z masy ziemniaczanej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i w każdej z nich robimy wgłębienie palcem.
Surowe kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 7 minut.
Gotowe kluski odcedzamy, przekładamy na talerz i podajemy jeszcze gorące, najczęściej jako dodatek do mięsa. Smacznego.
Wędzony surowy boczek kroimy w paseczki. Cebulę w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący tłuszcz wkładamy pokrojony boczek z cebulą. Wszystko razem smażymy do zrumienienia.
Chrupiącym boczkiem posypujemy jaszcze ciepłe kluski śląskie. Smacznego.
Stopień trudności: łatwe
Kluski śląskie wspaniale smakują też z sosem mięsnym od pieczeni albo z gulaszem. To taka inna moja wariacja na temat klusek :) SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz