Co będzie potrzebne:
- ziemniaki - 1 kg
- jajko - 1 sztuka
- mąka - około jednej szklanki
- boczek wędzony surowy - 20 dkg
- cebula - 2 sztuki
- sól - pół łyżeczki
- olej - 1 łyżka
- twaróg biały - 20 dkg
- kminek - 1 łyżeczka
Ciasto na kluski ziemniaczane robimy według przepisu na: kluski śląskie które przygotowywałam kilka dni temu.
Wszystkie składniki powinny się dobrze połączyć.
Do miski wkładamy twaróg, rozdrabniamy go widelcem.
Dodajemy do niego łyżeczkę kminku, osobiście bardzo lubię tą przyprawę i tam gdzie się da to ją dodaję. Twaróg mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Z wcześniej przygotowanego ciasta lepimy małe placki, na każdy kładziemy sporą łyżkę farszu i zalepiamy tworząc kule wielkości mandarynki.
W garnku gotujemy wodę, na osolony wrzątek wkładamy gotowe pyzy, od wypłynięcia gotujemy około 10 minut.
Boczek wędzony kroimy w drobna kostkę, tak samo postępujemy z cebulą.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy cebulkę i boczek na złoty kolor. Tak przygotowanym chrupiącym smakołykiem okraszamy pyzy.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz