niedziela, 17 listopada 2013

Pieczona papryka nadziewana mięsem mielonym


Co będzie potrzebne: 


- mięso mielone - 0,5 kg
- papryka czerwona - 3 sztuki
- ryż jedna torebka
- jajko - jedna sztuka
- przyprawy - sól, pieprz, majeranek, pieprz czarny, przyprawa do mięsa mielonego


Torebkę ryżu gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ugotowaną pozostawiamy do ostygnięcia. Mięso mielone przekładamy do miski.


Mięso łączymy z chłodnym ryżem, jednym surowym jajkiem i przyprawiamy. Mieszamy do połączenia się składników.


Papryki myjemy w zimnej wodzie, delikatnie odkrawamy im wieczka, wyjmujemy gniazda nasienne.


Papryki nadziewamy surowym farszem mięsnym, dociskamy wieczkiem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 230 C. Na dno naczynia wlewamy szklankę wody, nadziane papryczki przykrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika.


Pieczemy około 45 minut.


Jaszcze ciepłe wyjmujemy na talerz i podajemy. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz