Co będzie potrzebne:
- wywar warzywny - 1,5 litra
- cebula - 1 sztuka
- serki topione śmietankowe - 1 opakowanie - 6 trójkącików
- chleb lub bułka pszenna - 5 kromek
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól - szczypta
- śmietana 30% - 100 g
- olej - 2 łyżki
- masło prawdziwe - 2 łyżki
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wkładamy cebulę. Przez chwile tylko smażymy, cebula ma być szklista a nie rumiana.
Serek topiony wyjmujemy z opakowania, trójkąty kroimy w kostkę.
Do garnka wlewamy wywar warzywny, podgrzewamy, dodajemy do niego zeszkloną cebulkę i pokrojony w kostkę ser topiony. Zupę doprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Całość gotujemy na małym ogniu około pół godziny, od czasu do czasu mieszając.
Zupa gotuje się a my w tym czasie możemy przygotować grzanki. Kromki chleba kroimy w drobną równą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Grzanki smażymy na złoty kolor.
Do zupy na sam koniec dodajemy śmietanę. Gotową zupę przelewamy do miseczek.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz