Co będzie potrzebne
- marchew - 6 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - jedna duża sztuka
- por - jeden mały
- natka pietruszki
- korpus z kurczaka
- pieprz kolorowy ziarnisty,
- liść laurowy, ziele angielskie
- warzywko - lub podobna przyprawa
- cukier - 1 łyżeczka
- kalafior - 1/4 sztuki
- brukselka - 15 sztuk
- ziemniaki - 4 sztuki
Mięso myjemy pod bieżącą zimną wodą, wkładamy do dużego garnka do zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny.
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy, marchew, seler, por, pietruszkę i cebulę wrzucamy do wody w całości.
Brukselkę przekrawamy na pół.
Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki myjemy, kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa gotujemy razem. Dodajemy przyprawy. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około godziny.
Jak wszystkie warzywa już będą miękkie, zestawiamy zupę z ognia. Korpus z kurczaka, zieleninę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe wyjmujemy i wyrzucamy. Cały wywar wraz z warzywami miksujemy blenderem.
Na patelni, na masełku przesmażamy bułkę pokrojona w kosteczkę.
Gorącą zupę przelewamy do miseczek, posypujemy grzankami i podajemy.
SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz