wtorek, 26 listopada 2013

Przecierana zupa jarzynowa z grzankami


Co będzie potrzebne

- marchew - 6 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - jedna duża sztuka
- por - jeden mały
- natka pietruszki
- korpus  z kurczaka
- pieprz kolorowy ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- warzywko - lub podobna przyprawa
- cukier - 1 łyżeczka
- kalafior - 1/4 sztuki
- brukselka - 15 sztuk
- ziemniaki - 4 sztuki

Mięso myjemy pod bieżącą zimną wodą, wkładamy do dużego garnka do zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny.


Wszystkie warzywa myjemy i obieramy,  marchew, seler, por, pietruszkę i cebulę wrzucamy do wody w całości. 



Brukselkę przekrawamy na pół. 



Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki myjemy, kroimy w kostkę. 


Wszystkie warzywa gotujemy razem. Dodajemy przyprawy. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około godziny. 


Jak wszystkie warzywa już będą miękkie, zestawiamy zupę z ognia. Korpus z kurczaka, zieleninę,  ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe wyjmujemy i wyrzucamy. Cały wywar wraz z warzywami miksujemy blenderem.

Na patelni, na masełku przesmażamy bułkę pokrojona w kosteczkę.


Gorącą zupę przelewamy do miseczek, posypujemy grzankami i podajemy. 


SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz