Co będzie potrzebne
- karkówka wieprzowa - 1 kg
- czosnek - 4 ząbki
- cebula - 10 małych sztuk
- pieczarki - 10 sztuk
- musztarda sarepska - 1 słoik - 200 g
- mąka - 100 g
- olej do smażenia
- majeranek, sól, czarny pieprz
Karkówkę myjemy, kroimy na plastry grubości około 1 cm.
Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem, jak najcieniej się da.
Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Cebulę obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy cebulę na złoty kolor.
Pieczarki myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy pieczarki na złoty kolor.
Podsmażoną cebulkę mieszamy razem z usmażonymi pieczarkami i świeżym czosnkiem. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Na deskę kładziemy jeden plaster karkówki cienko rozbity tłuczkiem. Plaster ten smarujemy grubo musztardą, kładziemy łyżkę farszu pieczarkowego i ciasno zwijamy. Spinamy wykałaczką.
Zrazy obtaczamy w mące i szybko obsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez godzinę w piekarniku w temperaturze 230 C.
Gotowe zrazy są bardzo soczyste i smaczne, ja podałam je z kaszą i czerwonymi buraczkami.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz