Co będzie potrzebne:
- ziemniaki - 3 duże
- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - jedna sztuka
- por - kilka łodyg
- 4 skrzydełka z kurczaka
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty,
- liść laurowy, ziele angielskie
- warzywko - lub podobna przyprawa
- ogórki kiszone - 6 dużych
- śmietana 18% - 200 ml
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy, marchew, seler i pietruszkę tarkujemy na dużych oczkach. Cebulę i por wrzucamy do wody w całości. Dodajemy wcześniej przygotowaną marchew, pietruszkę i seler, oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Przyprawiamy i gotujemy.
Skrzydełka z kurczaka myjemy i również wrzucamy do warzyw. Wszystko razem gotujemy około godziny.
Ogórki kiszone obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do zupy na sam koniec, jak już wszystkie warzywa będą miękkie. Gotujemy wszystko jeszcze około 20 minut.
Gotową zupę zaprawiamy śmietaną i gotowe. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz