niedziela, 2 czerwca 2013

Bigos z młodej zielonej kapusty



Co będzie potrzebne: 

- młoda kapusta - 1 główka
- marchew - 2 średnie sztuki
- koperek - 1/2 pęczka
- boczek wędzony surowy - 20 dkg
- kostka rosołowa - 1 sztuka
- mąka - 1 mała łyżeczka

Z kapusty obieramy pierwsze liście, przekrawamy główkę na pół i wykrawamy głąba. Kapustę kroimy w kostkę wielkości 2 x 2 cm. Marchew myjemy, obieramy ze skórki i tarkujemy na grubych oczkach.


Kapustę i marchew przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy kostkę rosołowa. Całość dusimy około 20 minut.



Boczek wędzony kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy na patelnię. 


Nie dodajemy żadnego tłuszczu, z boczku wytopi się tłuszcz i powstaną smaczne chrupiące skwareczki. Podsmażony boczek przekładamy do kapusty, a na wytopiony tłuszcz wysypujemy małą łyżkę mąki, energicznie mieszamy a następnie podlewamy wodą z gotowanej kapusty. Tak przygotowaną zasmażkę przekładamy do garnka z kapustą, jeszcze chwilę gotujemy. Na sam koniec dodajemy do bigosu drobniutko pokrojony świeży koperek. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz