poniedziałek, 10 czerwca 2013

Barszcz ukraiński


Co będzie potrzebne: 

- ziemniaki - 5 średnich
- marchew - 4 sztuki
- pietruszka - 3 sztuki
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - jedna do zupy
- cebula - jedna do smażenia
- por - 1/2 
- 2 udka  z kurczaka
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- warzywko - lub podobna przyprawa
- buraki gotowane - 4 duże sztuki
- kapusta włoska - kilka liści
- fasola biała - 300 g
- śmietana 18% - 200 ml
- barszcz czerwony - koncentrat - 200 ml
- koncentrat pomidorowy - 4 duże łyżki
- olej - 3 łyżki


Białą fasolę płuczemy i namaczamy w wodzie (najlepiej zostawić ją na całą noc).

Udka myjemy i wkładamy do garnka do fasoli i wody w której się moczyła.


Wszystkie warzywa myjemy i obieramy ze skórki. 


Marchew, seler i  pietruszkę kroimy w paski. Kapustę kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka.


Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka.


Jedną cebulę i por wrzucamy do wody w całości. Drugą cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju, również dorzucamy do garnka. 


Ugotowane buraczki obieramy ze skóry, kroimy w paski, podobnej wielkości jak wcześniejsze warzywa. Tak przygotowane buraki wrzucamy na patelnię i przesmażamy. Dorzucamy do garnka, dodajemy przyprawy: pieprz, liść laurowy i ziele angielskie, cały koncentrat pomidorowy i barszcz czerwony z butelki. Wszystko razem gotujemy około godziny.
Jak już zupa jest gotowa dodajemy śmietanę. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz