Co będzie potrzebne:
- ciasto francuskie świeże - 1 opakowanie
- żółtko z jaja - 1 sztuka
Na farsz:
- jabłka - 3 sztuki
- cynamon - 1 płaska łyżka
- cukier brązowy - 1 płaska łyżka
Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kosteczkę, posypujemy cynamonem i brązowym cukrem, dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i delikatnie rozwijamy. Wykrawamy kółka, najlepiej od szklanki.
Na co drugie kółko kładziemy dużą łyżkę farszu jabłkowego. Brzegi smarujemy roztrzepanym żółtkiem w celu lepszego sklejenia ciasteczek.
Składamy ciasteczka, dociskamy brzegi, smarujemy na wierzchu żółtkiem i nacinamy nożem. Gotowe przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 220 C, wkładamy ciasteczka, pieczemy 15 minut. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz