Co będzie potrzebne:
- galaretki - 3 czerwone truskawkowe
- jogurt naturalny - 400 g
- wrzątek
- truskawki - 300 g
Truskawki myjemy w zimnej wodzie, odrywamy szypułki, zostawiamy na durszlaku do odcieknięcia.
Tortownicę smarujemy cienką warstwą masła. Przelewamy do niej chłodną galaretkę i wkładamy do lodówki na godzinę.
Na zastygniętej galaretce układamy wcześniej przygotowane truskawki.
Drugą czerwoną galaretkę rozpuszczamy w analogiczny sposób jak pierwszą, studzimy.
Do chłodnej galaretki wlewamy duży jogurt naturalny, miksujemy robotem kuchennym na wolnych obrotach. Gotową masę delikatnie przelewamy do tortownicy.
Całość ponownie wkładamy do lodówki, masa jogurtowa zastyga o wiele szybciej niż sama galaretka, około 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy trzecią czerwoną galaretkę w 400 ml wrzątku. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodną galaretkę wylewamy na stężałą masę jogurtową i ponownie chowamy do lodówki. Po godzinie powstaje ładny truskawkowy deser. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz