Co będzie potrzebne:
- ziemniaki ugotowane - puree (takie jak zostają z obiadu)
- ziemniaki ugotowane - puree (takie jak zostają z obiadu)
- ser żółty - 10 dkg
- maka ziemniaczana - 2 łyżki
- maka pszenna - 4 łyżki
- bułka tarta - 4 łyżki
- jajko - 2 sztuki
- olej do smażenia - 4 łyżki- przyprawy - sól, czosnek, pieprz czarny, słodka papryka, przyprawa do ziemniaków (kto co lubi)
Do ugotowanych ziemniaków (najlepiej wczorajszych) dodajemy mąkę ziemniaczaną, jedno jajko, ser żółty i przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Z masy ziemniaczanej formujemy płaski placek, grubości około 2 cm.
Wycinamy okrągłe placuszki, ja zrobiłam to za pomocą dużej okrągłej foremki.
Lub możemy przygotować z masy ziemniaczanej małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
Placuszki ziemniaczane obtaczamy w mące, jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz