wtorek, 24 września 2019

Ziemniaczane placki inaczej (z wczorajszych ziemniaków)

Co będzie potrzebne:

- ziemniaki ugotowane - puree  (takie jak zostają z obiadu)
- ser żółty - 10 dkg
- maka ziemniaczana - 2 łyżki
- maka pszenna - 4 łyżki
- bułka tarta - 4 łyżki 
- jajko - 2 sztuki
- olej do smażenia - 4 łyżki
- przyprawy - sól, czosnek, pieprz czarny, słodka papryka, przyprawa do ziemniaków (kto co lubi)


 

Do ugotowanych ziemniaków (najlepiej wczorajszych) dodajemy mąkę ziemniaczaną, jedno jajko, ser  żółty i przyprawy. 




Wszystko dokładnie mieszamy. 
Z masy ziemniaczanej formujemy płaski placek, grubości około 2 cm.



Wycinamy okrągłe placuszki, ja zrobiłam to za pomocą dużej okrągłej foremki.
Lub możemy przygotować z masy ziemniaczanej małe kulki wielkości orzecha włoskiego.


Placuszki ziemniaczane obtaczamy w mące, jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron.




Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik.



Gorące  ziemniaczane placki podajemy jako dodatek do obiadu, albo samodzielną przekąskę.  SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz