poniedziałek, 23 września 2019

Gołąbkowy tort

Co będzie potrzebne: 
- kapusta - 1 duża główka

Na farsz:
- mielone mięso wieprzowe - 500  dkg
- cebula - 1 duża sztuka
- ryż - jedna torebka
- przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz,

Na sos:
- koncentrat pomidorowy - 200 ml 
- śmietana 30% - 100 ml
- sól, pieprz, cukier,


Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni na złoty kolor.


Ryż gotujemy w osolonej wodzie.


Mielone mięso przekładamy do miski. Mieszamy dokładnie z ostudzonym ryżem, cebulką i przyprawami.



Kapustę obieramy z pierwszych liści, wkładamy do dużego garnka z wrzątkiem i zaparzamy ją.


Kapustę obieramy z liści.


Okrągłą blaszkę (u mnie wysoka tortownica) smarujemy masłem.
Na dnie i bokach tortownicy układamy pierwsze liście zdjęte z kapusty, na nie kładziemy farsz mięsny.



Czynność tą powtarzamy kilka razy, aż cała tortownica będzie pełna.


Ostatnią warstwę musi stanowić kapusta.


Całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze 220 C przez 1,5 godziny.




W trakcie pieczenia możemy przygotować dodatkowo sos pomidorowy.
Koncentrat pomidorowy podgrzewamy, doprawiamy do smaku salą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec dodajemy śmietanę.

Tak przygotowany, pokrojony tort gołąbkowy polewamy gorącym sosem pomidorowym i podajemy. Tort smakuje jak tradycyjne gołąbki, ale wygląda ciekawie, inaczej na stole. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz