Co będzie potrzebne:
- kapusta - 1 duża główka
Na farsz:
- mielone mięso wieprzowe - 500 dkg
- cebula - 1 duża sztuka
- ryż - jedna torebka
- przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz,
Na sos:
- koncentrat pomidorowy - 200 ml
- śmietana 30% - 100 ml
- sól, pieprz, cukier,
Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni na złoty kolor.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Mielone mięso przekładamy do miski. Mieszamy dokładnie z ostudzonym ryżem, cebulką i przyprawami.
Kapustę obieramy z pierwszych liści, wkładamy do dużego garnka z wrzątkiem i zaparzamy ją.
Kapustę obieramy z liści.
Okrągłą blaszkę (u mnie wysoka tortownica) smarujemy masłem.
Na dnie i bokach tortownicy układamy pierwsze liście zdjęte z kapusty, na nie kładziemy farsz mięsny.
Ostatnią warstwę musi stanowić kapusta.
Całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze 220 C przez 1,5 godziny.
Koncentrat pomidorowy podgrzewamy, doprawiamy do smaku salą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec dodajemy śmietanę.
Tak przygotowany, pokrojony tort gołąbkowy polewamy gorącym sosem pomidorowym i podajemy. Tort smakuje jak tradycyjne gołąbki, ale wygląda ciekawie, inaczej na stole. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz