wtorek, 24 września 2019

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Co będzie potrzebne: 

- polędwiczki wieprzowe - 700 g
- cebula - 2 sztuki
- przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
- mąka - 3 łyżki
- śmietana 30% - 200 ml
- musztarda sarebska i francuska - po 2 duże łyżki
- olej do smażenia


Polędwiczki wieprzowe myjemy w zimnej wodzie. Kroimy w plastry grubości około 1 centymetra. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Solimy i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i pieprzem ziołowym.




Tak przygotowane kotlety obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.



Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy cebulę, solimy i  podsmażamy na złoty kolor.


Do podsmażonej cebuli dodajemy musztardę i śmietanę. Wszystko razem mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu.



Usmażone wcześniej polędwiczki przekładamy do sosu. Razem dusimy danie jeszcze około 15 minut. 



Polędwiczki wieprzowe idealnie pasują do kaszy i kiszonego ogórka. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz