Co będzie potrzebne:
- surowa biała kiełbasa - 1 kg
- olej - 2 łyżki stołowe
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
- cebula - 2 duże sztuki
- mleko - 1 szklanka
- mąka pszenna - 2 łyżki
- śmietana gęsta 18% - 200 ml
- chrzan - 2 łyżki
Do mleka dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przesmażamy na oleju.
Do cebulki dodajemy wcześniej wymieszane mleko z mąką, przyprawy sól, pieprz, majeranek. Mieszamy, podgrzewamy.
Następnie dodajemy gęstą śmietanę i chrzan. Gotujemy przez chwilę.
Tak przygotowany sos przelewamy do naczynia żaroodpornego.
Białą surową kiełbasę podzieliłam na mniejsze części skręcając pętka.
Kiełbasę przesmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor.
Podsmażoną kiełbasą przekładamy do naczynia, na sos chrzanowy.
Całość zapiekamy w piekarniku w 200 C około 30 minut.
Gorącą kiełbasę podajemy razem z sosem chrzanowym. Idealne danie na świąteczne Wielkanocne śniadanie. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz