środa, 25 września 2019

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym


Co będzie potrzebne:

- surowa biała kiełbasa - 1 kg
- olej  - 2 łyżki stołowe
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
- cebula - 2 duże sztuki
- mleko - 1 szklanka
- mąka pszenna - 2 łyżki
- śmietana gęsta 18% - 200 ml
- chrzan - 2 łyżki

Do mleka dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy.


Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przesmażamy na oleju.



Do cebulki dodajemy wcześniej wymieszane mleko z mąką, przyprawy sól, pieprz, majeranek. Mieszamy, podgrzewamy.


Następnie dodajemy gęstą śmietanę i chrzan. Gotujemy przez chwilę.




Tak przygotowany sos przelewamy do naczynia żaroodpornego.


Białą surową kiełbasę podzieliłam na mniejsze części skręcając pętka.



Kiełbasę przesmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor.



Podsmażoną kiełbasą przekładamy do naczynia, na sos chrzanowy.


Całość zapiekamy w piekarniku w 200 C około 30 minut.


Gorącą kiełbasę podajemy razem z sosem chrzanowym. Idealne danie na świąteczne Wielkanocne śniadanie. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz