Co będzie potrzebne:
- czereśnie ciemne - około 1 kilograma
- cukier - 400 g
- spirytus 70% - 1 litr
Dojrzałe owoce czereśni myjemy i osuszamy.
Owoce przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Pestek nie wyrzucamy.
Tak przygotowane czereśnie zalewamy spirytusem, odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce. Co 2-3 dni wstrząsamy słojem.
Pestki wrzucamy do małego słoiczka i również zalewamy spirytusem. Po 4 dniach zlewamy nalew i wlewamy go do słoja z macerowanymi czereśniami. Pestki wyrzucamy.
Po miesiącu (im dłużej tym lepiej) zalew zlewamy do innego słoja, odstawiamy w ciemne miejsce. Owoce zasypujemy cukrem, a gdy się rozpuści, syrop zlewamy i mieszamy z wcześniejszym zalewem spirytusowym.
Po kilku dniach nalewkę filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek.
Nalewka powinna dojrzewać przez trzy miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu (im dłużej tym lepiej).
NA ZDROWIE.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz