czwartek, 29 października 2015

Udziec z indyka pieczony z kaszą pęczak

Co będzie potrzebne: 

- udziec z indyka - 4 sztuki około 1.5 kg
- kasza pęczak - 2 szklanki
- przyprawy: majeranek, pieprz czarny, sól, papryka czerwona słodka,
- kostka rosołowa - 1 sztuka

Udźce z indyka myjemy. 


Posypujemy obficie przyprawami z każdej strony.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 C. Pieczemy około 40 minut.


 
Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance gorącej wody.
Wyjmujemy naczynie żaroodporne, polewamy mięso rosołkiem z kostki rosołowej a na dno naczynia wsypujemy kaszę pęczak. Naczynie przykrywamy i ponownie wkładamy no gorącego piekarnika na kolejne 40 minut. 
15 minut przed końcem pieczenia możemy zdjąć pokrywkę.
Kasza wchłonęła  ładnie sos spod pieczeni i rosołek, udziec pięknie się zrumienił. 
 
 
Obiad gotowy. Wykładamy na talerz kaszę i porcję mięsa, ja dodałam do tego kiszonego ogórka. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz