Co będzie potrzebne:
- udziec z indyka - 4 sztuki około 1.5 kg
- kasza pęczak - 2 szklanki
- przyprawy: majeranek, pieprz czarny, sól, papryka czerwona słodka,
- kostka rosołowa - 1 sztuka
Udźce z indyka myjemy.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 C. Pieczemy około 40 minut.
Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance gorącej wody.
Wyjmujemy naczynie żaroodporne, polewamy mięso rosołkiem z kostki rosołowej a na dno naczynia wsypujemy kaszę pęczak. Naczynie przykrywamy i ponownie wkładamy no gorącego piekarnika na kolejne 40 minut.
15 minut przed końcem pieczenia możemy zdjąć pokrywkę.
Kasza wchłonęła ładnie sos spod pieczeni i rosołek, udziec pięknie się zrumienił.
Obiad gotowy. Wykładamy na talerz kaszę i porcję mięsa, ja dodałam do tego kiszonego ogórka. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz