sobota, 31 października 2015

Fasola mamut w sosie koperkowo - czosnkowym


Co będzie potrzebne: 

- fasola mamut zielona - 0,5 kg
- śmietana   18% - 200 ml
- koperek świeży - pęczek
- czosnek - 2 ząbki
- sól - 1 łyżeczka

Fasolę myjemy, odcinamy ogonki. Dłuższe fasolki można przeciąć na pół.


W garnku podgrzewamy wodę, do gotującej wsypujemy sól i wkładamy fasolę. Gotujemy około 30 minut. Odcedzamy i przekładamy na talerz.

Czosnek obieramy ze skórki, drobniutko siekamy albo przeciskamy przez praskę. Koperek płuczemy i drobno siekamy. Koperek i czosnek dodajemy do śmietany i mieszamy.
Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowaną fasolę. Podajemy do obiadu, albo jako samodzielną przekąskę. Taka fasola z powodzeniem może zastąpić podawany do obiadu gotowany kalafior albo brokuł. SMACZNEGO.

Stopień trudności: bardzo łatwe
 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz