poniedziałek, 26 października 2015

Królik w sosie porowym z marchewką


Co będzie potrzebne: 

- królik - jedna sztuka - około 1.2 kg - do kupienia w dobrych sklepach spożywczych
- marchew - 2 sztuki
- por - 1 sztuka
- śmietana 30% - 200 ml
- masło - 100 g
- olej - 3 duże łyżki
- przyprawy: pieprz gruboziarnisty, sól, kostka rosołowa


Królika dzielimy na porcje, solimy i pieprzymy. Odkładamy na 2 godziny do lodówki.


Na patelni rozgrzewamy olej i masło.



Na gorący tłuszcz wkładamy kawałki królika i obsmażamy na złoty kolor z obu stron.


Obsmażonego królika przekładamy do garnka. 
Marchew obieramy i kroimy w talarki.


A na tej samej patelni co smażyliśmy królika obsmażymy marchewki.

 
Usmażoną cebulę przekładamy do królika.
Por kroimy w skośne grube plastry.


Również obsmażamy go patelni.


W kubku w 200 ml wrzątku rozpuszczamy kostkę rosołową, tak przygotowany rosołek wlewamy na patelnię, mieszamy.


Całą zawartość patelni przelewamy do garnka z królikiem i marchewką, dolewamy 200 ml śmietany 30 %. 


Całość dusimy 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie sos redukuje się a królik mięknie. Ja podałam królika z gotowanymi tłuczonymi ziemniakami, smakował wyśmienicie. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe  



2 komentarze: