Co będzie potrzebne:
- królik - jedna sztuka - około 1.2 kg - do kupienia w dobrych sklepach spożywczych
- marchew - 2 sztuki
- por - 1 sztuka
- śmietana 30% - 200 ml
- masło - 100 g
- olej - 3 duże łyżki
- przyprawy: pieprz gruboziarnisty, sól, kostka rosołowa
Królika dzielimy na porcje, solimy i pieprzymy. Odkładamy na 2 godziny do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło.
Na gorący tłuszcz wkładamy kawałki królika i obsmażamy na złoty kolor z obu stron.
Obsmażonego królika przekładamy do garnka.
Marchew obieramy i kroimy w talarki.
A na tej samej patelni co smażyliśmy królika obsmażymy marchewki.
Usmażoną cebulę przekładamy do królika.
Por kroimy w skośne grube plastry.
Również obsmażamy go patelni.
W kubku w 200 ml wrzątku rozpuszczamy kostkę rosołową, tak przygotowany rosołek wlewamy na patelnię, mieszamy.
Całą zawartość patelni przelewamy do garnka z królikiem i marchewką, dolewamy 200 ml śmietany 30 %.
Całość dusimy 30 minut na małym ogniu. Po
tym czasie sos redukuje się a królik mięknie. Ja podałam królika z
gotowanymi tłuczonymi ziemniakami, smakował wyśmienicie. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
wygląda wybornie,jutro zrobię!
OdpowiedzUsuńPolecam, ja bardzo lubię królika i wariacje na jego temat :)
OdpowiedzUsuń