Co będzie potrzebne:
- wątróbka wieprzowa - 40 dkg
- cebula - 2 duże sztuki
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól, kostka rosołowa, majeranek
- mąka - 1 łyżka do sosu i 4 łyżki do panierowania
Wątróbkę wieprzową oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie.
Kroimy w
paski.
Wątróbkę obtaczamy w mące z dwóch stron.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty
kolor z dwóch stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas
smażenia.
Obieramy ją z łupinek, przekrawamy na pół, a następnie kroimy w piórka.
Cebulę smażymy na złoto na tłuszczu który pozostał ze smażenia wątróbki. Doprawiamy solą.
Podsmażoną cebulę posypujemy łyżką mąki, mieszamy. W kubku w 200 ml wrzątku rozpuszczamy kostkę rosołową, tak przygotowany rosołek wlewamy do cebuli. Mieszamy.
Powstały cebulowy sos przelewamy do garnka z wątróbką. Dusimy całość na małym ogniu około 15 minut, aż smaki się połączą. Przyprawiamy wszystko czarnym pieprzem i majerankiem.
Wątróbkę podałam z puree z ziemniaków i obowiązkowo kiszoną kapustą. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
PYSZNOŚCI! też u mnie dziś była na obiad;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:) polecam wątróbkę na słodko, u mnie wszyscy się nią zajadają, nawet Ci którzy wcześniej nie przepadali za wątróbką.
OdpowiedzUsuńKostka rosołowa? Smażenie na zużytym tłuszczy? A fe!
OdpowiedzUsuń