poniedziałek, 26 października 2015

Wątróbka wieprzowa z cebulką w sosie


Co będzie potrzebne: 

- wątróbka wieprzowa - 40 dkg
- cebula - 2 duże sztuki
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól, kostka rosołowa, majeranek
- mąka - 1 łyżka do sosu i 4 łyżki do panierowania

Wątróbkę wieprzową  oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie. 
 
 
Kroimy w paski. 
 
 
Wątróbkę obtaczamy w mące z dwóch stron.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z dwóch stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.
 

Usmażoną wątróbkę przekładamy do garnka, zabieramy się za cebulę. 


 Obieramy ją z łupinek, przekrawamy na pół, a następnie kroimy w piórka.


Cebulę smażymy na złoto na tłuszczu który pozostał ze smażenia wątróbki. Doprawiamy solą.



Podsmażoną cebulę posypujemy łyżką mąki, mieszamy. W kubku w 200 ml wrzątku rozpuszczamy kostkę rosołową,  tak przygotowany rosołek wlewamy do cebuli. Mieszamy.
Powstały cebulowy sos przelewamy do garnka z wątróbką. Dusimy całość na małym ogniu około 15 minut, aż smaki się połączą. Przyprawiamy wszystko czarnym pieprzem i majerankiem.


Wątróbkę podałam z puree z ziemniaków i obowiązkowo kiszoną kapustą. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe  
 


 

3 komentarze:

  1. PYSZNOŚCI! też u mnie dziś była na obiad;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. :) polecam wątróbkę na słodko, u mnie wszyscy się nią zajadają, nawet Ci którzy wcześniej nie przepadali za wątróbką.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kostka rosołowa? Smażenie na zużytym tłuszczy? A fe!

    OdpowiedzUsuń