Co będzie potrzebne:
- ośmiornica - 1 sztuka około kilograma (u mnie mrożona)
- warzywa do wywaru: marchew, cebula, pietruszka
- przyprawy do wywaru: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, lubczyk
- cebula - 2 sztuki
- pomidory - 2 średnie
- olej do smażenia - 3 łyżki
- pieprz czarny mielony, sól,
- ziemniaki - 10 sztuk średnich
- białe wino półwytrawne - 1 szklanka
Ośmiornicę odmrażamy, najlepiej zostawić ją w lodówce na całą noc.
Po
odmrożeniu dokładnie myjemy, odcinamy głowę (obieramy ją ze skóry),
odcinamy tą część z oczami (środkowa część na zdjęciu) i wyrzucamy.
Wycinamy również ząb.
Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy warzywa i przyprawy na wywar, doprowadzamy do wrzenia. Wywaru nie solimy, bo ośmiornica sama w sobie jest słona.
Do gotującej wody wkładamy ośmiornicę, ale nie na raz, zanurzamy jej ramiona - wkładając i wyjmując - kilka razy, wtedy ładnie się poskręcają.
Ośmiornice gotujemy 40 minut, sprawdzamy widelcem czy jest miękka.
Ugotowaną wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Cebulę obieramy z łupinek. Kroimy w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przesmażamy cebulę na złoty kolor.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę.
Do usmażonej cebulki dodajemy pokrojone pomidory i kawałki ośmiornicy. Wszystko podlewamy szklanką białego wina. Całość dusimy około 15 minut.
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Talarki przyprawiamy pieprzem i solą.
Po usmażeniu odsączamy na papierze z nadmiaru tłuszczu.
Na talerzach układamy talarki z ziemniaków a na nie wykładamy gorącą ośmiornicę razem z powstałym delikatnym sosem i dodatkami.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe, może trochę czasochłonne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz