niedziela, 25 października 2015

Fasola mamut z bułeczką i masełkiem


Co będzie potrzebne: 


- fasola mamut żółta - 0,5 kg
- bułka tarta - pół szklanki
- masło - 1/3 kostki
- sól - 1 łyżeczka


Fasolę myjemy, odcinamy ogonki. Dłuższe fasolki można przeciąć na pół.


W garnku podgrzewamy wodę, do gotującej wsypujemy sól i wkładamy fasolę. Gotujemy około 30 minut. Odcedzamy i przekładamy na talerz.

Na patelni rozgrzewamy masło, do gorącego dosypujemy bułkę tartą, energicznie mieszamy i przesmażamy około 1 minuty. Tak przygotowaną bułeczką polewamy ugotowaną fasolę. Podajemy do obiadu, albo jako samodzielną przekąskę. Taka fasola z powodzeniem może zastąpić podawany do obiadu gotowany kalafior albo brokuł. SMACZNEGO.

Stopień trudności: bardzo łatwe




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz