piątek, 4 kwietnia 2014

Tradycyjne kotlety mielone


Co będzie potrzebne: 

- mielone mięso wieprzowe - 500  dkg
- jaja- 1 sztuka
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek,
- kajzerka - 1 sztuka
- mleko - 1 szklanka
- olej do smażenia
- bułka tarta - 1 szklanka

Do garnka wlewamy szklankę mleka, wkładamy do niego bułkę, może być czerstwa.


Mielone mięso przekładamy do miski, dodajemy pieprz czarny, czosnek, sól, majeranek (można dodać łyżeczkę gotowej przyprawy do mięsa mielonego).


Dodajemy również 1 całe jajko i odciśniętą kajzerkę namoczoną wcześniej w mleku.


Ręką dokładnie wszystko mieszamy. 


Z tak przygotowanego mięsa formujemy kotlety. 


Obtaczamy je w tartej bułce i wkładamy na rozgrzany tłuszcz.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.


Kotlety mielone są bardzo smaczne, wilgotne w środku a z wierzchu chrupiące.  Polecam na obiad, lub na zimno na kanapki, jako mały dzieciak lubiłam podjadać zimne kotlety z lodówki :)  SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz