wtorek, 8 kwietnia 2014

Kurczak curry w mleku kokosowym


Co będzie potrzebne: 
- mięso z kurczaka bez kości - 500 g (u mnie mięso z udka)
- cebula - 3 sztuki 
- papryka chillii - 1 sztuka
- czosnek - 4 ząbki
- mleko kokosowe - 1 puszka - 400 ml
- przyprawy: curry - 1 łyżeczka
- olej do smażenia


Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w średnie kawałki. Posypujemy przyprawą curry i odstawiamy do lodówki na godzinę.


Czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, podobnie kroimy papryczkę chillii.



Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę na złoty kolor.


Do usmażonej cebuli dodajemy pokrojony czosnek i ostrą papryczkę. Mieszamy i przesmażamy razem 5 minut. Po tym czasie przekładamy warzywa do miski.


Na tej samej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy zamarynowanego wcześniej kurczaka. Smażymy często mieszając. 


Do usmażonego mięsa dokładamy wcześniej przygotowane i podsmażone warzywa: cebulę, paprykę ostrą i czosnek. Wszystko razem przesmażamy chwilkę, około 3 minuty. Na koniec dodajemy całe mleko kokosowe.


Przykrywamy przykrywką i dusimy wszystko około 15 minut. Potrawę delikatnie mieszamy co jakiś czas. Gotowego gorącego kurczaka przekładamy na talerz i podajemy z ugotowanym białym ryżem. Smak kurczaka i mleka kokosowego bardzo mi smakuje, to kolejny przepis które na pewno powtórzę jeszcze nie raz. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz