Na ciasto naleśnikowe:
- jajko całe - 1 sztuka
- mąka - 1 szklanka
- mleko - 1/2 szklanki
- woda gazowana - 1/2 szklanki
- sól - szczypta
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- olej - 1 łyżka do smażenia
Wszystkie składniki potrzebne na ciasto naleśnikowe: jajo, mąka, mleko, woda, sól, cukier wrzucamy do miski i miksujemy robotem do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być dość rzadkie.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, podgrzewamy. Na gorący olej kładziemy foremkę, wlewamy do niej ciasto naleśnikowe.
Smażymy naleśniki kwiatki z obu stron na brązowo.
Naleśniki są smaczne, słodkie i pulchne. Każde dziecko skusi się na spróbowanie takiego kwiatka. Można posypać je cukrem lub zjeść same bez dodatków jak mój mały niejadek.
SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz